VI Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu

Stajićevska priča“ pobedila – zadovoljni i domaćini i gosti

Kobasicijada Belo blato 001

 

Mesecima planiran, danima timski pripreman, kvalitetno marketinški najavljivan, Šesti festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu okupio je, u subotu, 9. februara, kako procenjuju organizatori, više od deset hiljada posetilaca.

 

Iako je već prvih godina ova ruralna manifestacija prešla lokalne okvire, ovog puta je potvrđen njen turistički značaj. I ove godine, bila je međunarodna, među 47 ekipa iz Srbije koje su se takmičile u pravljenju kobasica, bila je i jedna iz Rumunije.

 

Kobasicijada Belo blato 007Udruženje kulinara amatera i negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine iz Belog Blata i Mesna zajednica Belo Blato dobili su podršku Grada Zrenjanina, organizaciono pojačanje Turističke organizacije grada Zrenjanina i prisustvo IP media 023 - povezivanjem manifestacije sa Karavanom „Banatska bajka“.

 

Kobasicijada Belo blato 025I gradonačelnik Zrenjanina je, otvarajući 6. Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu, naglasio da manifesatacija raste, podsetivši da je upravo namera da ona dobije međunarodni karakter i promoviše etno, gastronomske i druge turističke potencijale ove multikonfesionalne i multikulturalne sredine.

 

Duge kolone automobile na ulazu u selo, registarske tablice iz gradova Srbije, kao i iz inostranstva, svedoče o izuzetnom interesovanju posetilaca. Članovi Udruženja planinara stigli su peške, a grupa turista iz Slovenije luksusuznim autobusima.

Ko god je toga dana bio u Belom Blatu, imao je razloga za uživanje…

 

Kobasicijada Belo blato 030Na ulazu u ovo mesto, udaljeno četrnaest kilometara od Zrenjanina, na obodu Carske bare, posetioce su dočekivali volonteri Crvenog krsta koji su im delili flajere i pružali neophodne informacije. Već tu je počela gastronomska priča – mirisu kobasice jedino su vegeterijanci odolevali.

 

Pola tone kobasica je posluženo gostima, uz krompiriće i kupus, a na tradicionalnom doručku dobrodošlice bilo je i čvaraka, slanine, jaja, sira, džigerice, luka, toplog hleba, pa i dinstane sveže krvi. Grupa učenika osmih razreda osnovne škole „Bratstvo jedinstvo” u Belom Blatu, uz osmeh je posluživala goste.

 

Kobasicijada Belo blato 052Sve proizvode svinjokolja gosti su mogli i da kupe od brojnih proizvođača iz Banata, Srema i Bačke, a pred njima su bile i pune tezge mlečnih proizvoda i ručne radinosti, od slatkih i slanih kolača, do odeće.

 

Prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednici Belo Blato Miroslava Markuša, ideja je bila da skrenu pažnju na svoje malo mesto, a iz godine, u godinu, manifesatcija raste i posao oko organizacije je obimniji i složeniji. Ali, i efekti su mnogostruki.

 

Zadovoljan je i predsednik Udruženja kuvara amatera i negovaoca starih zanata i zaštitnika životne sredine, Ištvan Požar, koji kaže da su se takmičilo se 47 ekipa, kao i da je bilo još zainteresovanih, ali više nije bilo mesta. On ističe da je u subotu u Belom Blatu, kobasice pravilo oko 300 majstora mesara – sve kobasice su slične, sasatojci su skoro isti, a svaka je drugačija, razlika je u nijansama.

 

Posebno se vodilo računa o bezbednosti hrane.

 

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina, ističe, s ponosom, da je ovo jedan nov turistički proizvod koji je prevazišao lokalne okvire, neobična turistička manifestacija koja je dobila viši nivo, a obogaćena je i programom vezanim za ovogodišnju „Banatska bajku”.

 

Kobasicijada Belo blato 070Učestvovali su đaci i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“ Radio televizije Vojvodine, koji je ovde svake godine i jedan je od pokretača manifestacije, koji je predstavio svoju novu knjigu „Šorom sredom , drvored“, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, pesnik Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanin ,,Filigrani“.

 

Pevalo se i igralo ne samo na bini, već i kraj kotlića i stolova na kojima su učesnici služili specijalitete. Većina kaže da su došli da bi se družili i zabavili, ali su se svi trudili da naprave što bolju kobasicu.

 

Najbolju kobasicu je napravila ekipa koju je predvodio Rade Gligorović – „Stajićevska priča“. Drugo mesto su osvojili kuvari iz Ribarskog udruženja „Mrena” – Banatska Topola, a treće masjtori Udruženja „Remus” – Mužlja.

 

Ocenjivali su ih vitez kulinarstva iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i član Viteškog reda Okruglog stola kuvara amatera Vojvodine Radovan Subin i vitez kulinarstva Mađarske i Vojvodine Kalman Boršoš.

 

Ocenjivano je i 170 uzoraka, deset vrsta rakija, uz pomoć Darka Sladičeka i članova žirija Aleksandra Bugara, Janka Janošika, Jožefa Banjarija, na čelu sa Alisom Kockar.

 

Sa punim torbama domaćih specijaliteta, nakon celodnevnog boravka u Belom Blatu, odlazili su turisti, obećavši da će doći i na sledeću manifestaciju, a biće tu ponovo i takmičari, jer kažu da je bilo zadovoljstvo učestvovati na 6. Festivalu kobasica i domaće rakije.

 

više fotografija kod nas FB STRANICI

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME