Konferencija za novinare povodom predstave ,,Lazar”

Lazar Dunjdjerski press 003Danas je u multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare i predstavnike medija u susret zrenjaninskoj premijeri predstave ,,Lazar“, koja će se odigrati u četvrtak, 7. februara, u 20 časova u Narodnom pozorištu ,,Toša Jovanović“.

 

Reč je o monodrami posvećenoj najbogatijem i najuticajnijem Srbinu u Austrougarskoj monarhiji, velikom dobrotvoru i zadužbinaru - Lazaru Dunđerskom, nekadašnjem vlasniku pivare u našem gradu.

 

Autor teksta je magistar Zoran Subotički, reditelj i scenograf Ljuboslav Majera. Igra Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta. Kostimografkinja je Tijana Sićević, a produkcija Marcons, Novi Sad.

 

Lazar Dunjdjerski press 001Zoran Subotički je magistar književnosti, nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pisac, reditelj, istraživač, romantik, pomoćnik upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Autor je čudesne predstave ,,Od raja do beznjenice”, kojom veliča ljubavnu sudbinu Laze Kostića i Lenke Dunđerski, ćerke Lazara Dunđerskog.

 

Lazar Dunjdjerski press 008Predstava se sa velikim uspehom igra u našoj zemlji i u inostranstvu, a gostovala je nekoliko puta u našem gradu.

 

U ovoj predstavi Lazara Dunđerskog briljantno igra Miodraga Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koji Lazara Dunđerskog igra i u monodrami ,,Lazar” .

Reditelj ,,Lazara”, Ljuboslav Majera, režirao je brojne predstave na srpskom i na slovačkom jeziku, od kojih nekoliko i u Narodnom pozorištu ,,Toša Jopvanović”, za koje je dobio značajne nagrade.

Ovo je još jedna njegova rediteljska avantura.

 

Lazar Dunjdjerski press 007Na konferencicji su govorili autor teksta predstave Lazar i pomoćnik upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, magistar Zoran Subotički, direktor turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina i direktorka Centra za socijalni rad, gospođa Olivera Lisisca.

 

Magistar Zoran Subotički navodi da je predstava ,,Lazar” deo trilogije ,,Čudesni svet Dundjerskih”, te da je prošle godine došao na red Laraz Dunđerski, koji je bio stub čitave porodice Dunđerski i predstavlja antički omaž njegovom životu. Publika će imati priliku da vidi Lazara kao biznismena, preduzetnika, poslovnog čoveka, i nacionalno samosvesnog coveka, koji je barabarsa velikanima naše nacionalne istorije.

 

Prikazan je kao čovek koji se vrlo dobro kreće geopolitičkim prostorom, vremenom, carevinom u kojoj radi i živi. Publika će imati priliku da vidi čoveka koji se na lep način odnosi prema kulturi i umetnost, koji je izgradio staro zdanje Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kad su glumci, nakon rušenja ostali bez svog prostora za rad u dvorištu sadašnjeg hotela Vojvodina u Novom Sadu. Radnja predstave se vrti oko pozorišNe zgrade gde se Lazar pojavljuje na petnaestogodišnjici postojanja Srpskog narodnog pozorišta.

 

Lazar Dunjdjerski press 009Prema rečima autora teskta predstave ,,Lazar”, razlozi za pisanje monodrame posvećenu Lazaru Dunđerskom su onovremeni, istorijski i ovovremeni. Dunđerski je utkan u poslovni ambijent Banata i Zrenjanina. Jedan je od najtalentovanijih privrednika Srbije onog vremena. Druga njegova dimenzija je da je bio ozbiljan darodavac, dobrotvor, ktitor… On je svoje materijalno bogatstvo i srce davao za nešto što je bila važna nacionalna stvar, za kulturu. Jedan od ovovremenih razloga za nastanak monodrame je i saradnja sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina poslednjih godina na oživljavanju nasleđa Dunđerskih u Zrenjaninu, izjavio je Subotički.

 

Lazar Dunjdjerski press 004Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina je istakao da je velika čast upriličiti ovako lep događaj našim sugrađanima. Bitno je da se kroz nove turističke proizvode promoviše kulturni turizam. Neki od njih su stara zgada pivare, uz koju je u planu pravljenje promenade i šetališta, Muzej piva, industrisko nasleđe, spomensoba Lazara Dunđerskog. Saradnja sa Zoranom Subotičkim i Srpskim narodnim pozorištem je dobrodošla kao omaž velikom dobrotvoru i industrijalcu koji je obeležio kraj 19. i početak 20. veka. Ovo je nov turistički proizvod u ogledalu grada i naših sugrađana i budućim gostima.

 

Novac od prodatih ulaznica čija je cena 300 dinara, namenjen je deci žrtvama nasilja i deci bez roditeljskog staranja.

 

Direktorka centra za socijalni rad, Olivera Lisica zahvalila se na saradnji učesnicima koji su omogućili realizaciju projekta, te da je ženama i deci u Sigurnoj kući, koja u Zrenjaninu radi 10 godina, svaka pomoć dobrodošla. Ona je neophodna za vreme boravka u Sigurnoj kući, ali i nakon izlaske iz nje. Zahvalna je svim učesnicima u ovom projektu, od autora predstave do onih koji će kupiti kartu i pogledati predstavu.

 

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Opštinom Srbobran. Generalni pokrovitelj je Macval group, a pokrovitelj Nikola Tanurdžić, praunuk Lazara Dunđerskog.

Realizaciju je pomogao veliki dobrotvor PerSU Marketi.

 

Više fotografija sa konferencije kod nas na FB Stranici.

Komentari   

0 #1 Jovana 01-02-2019 20:29
Cula sam sve najbolje o ovoj predstavi. Super je sto sve ide u humanitarne svrhe.Jedva cekam da je pogledam!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME