bibliotekaGradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin" samostalna je ustanova kulture koju je osnovala Skupština opštine Zrenjanin (danas Grad Zrenjanin). Matična je svim bibliotekama Srednjobanatskog okruga (Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja). Članica je Zajednice matičnih biblioteka Srbije, Bibliotekarskog društva Srbije i Asocijacije bibliotekara Banata.

Pored primarne bibliotečko-informacione delatnosti (prikupljanja, obrade, čuvanja, korišćenja i izdavanja bibliotečke građe, staranja o knjižnom fondu i kao i pružanja informacija koje se odnose na bibliotečku građu korisnicima) koja se ostvaruje kroz rad dečijeg, pozajmnog, naučnog i zavičajnog odeljenja, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" prepoznatljiva je i jedinstvena, ne samo u lokalnoj sredini, već i u odnosu na druge bibliotečke sisteme u našoj zemlji.

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin" dosledno je sprovedena ideja koja se javila tokom samog razvoja Biblioteke: da na jednom mestu bude okupljeno sve ono što je na bilo koji način u vezi sa knjigom, tako da danas u sklopu Biblioteke postoje: štamparija sa knjigoveznicom i knjižara biblioteke, "Klub knjige". Takođe, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" poslednjih četrdeset godina ima prepoznatljivu izdavačku delatnost u okviru koje je objavljeno preko 400 naslova u tiražu od 500.000 primeraka.

 

Istorijat

Na tradicijama zanatskih i verskih biblioteka, srpskih, mađarskih, nemačkih i drugih čitaonica, građanskih i školskih društava za čitanje, železničkih i drugih bibliotečkih društava na ovom terenu, koji su delovali sredinom devetnaestog veka (1838-1839), osnovana je 10. marta 1861. godine Prva srpska čitaonica u Velikom Bečkereku. Preko svih ovih institucija i društava razvijalo se bibliotekarstvo u gradu, tako da je između dva svetska rata radila praktično gradska biblioteka, čiji je skoro kompletan fond izgoreo za vreme okupacije 1941. godine kada je nemačka uprava spalila biblioteku. Od spasenih ostataka, dobrovoljnih priloga i poklona, formirana je novembra 1944. godine današnja gradska narodna biblioteka kojoj je dato ime narodnog heroja iz ovog grada – Žarka Zrenjanina. Najpre je bila u zajednici sa Narodnim muzejem, a od 1946. godine je samostalna ustanova. Fond joj je u početku bio skroman, obuhvatajući tek nekoliko desetina hiljada bibliotečkih jedinica. Biblioteka danas broji oko 174.773 jedinica bibliotečke građe.

 

Značajni projekti i programi

Biblioteka organizuje brojne aktivnosti koje neguju i afirmišu njenu osnovnu delatnost: književne večeri i promocije novih knjiga i časopisa iz najrazličitijih oblasti stvaralaštva, susrete sa dečjim piscima, prodajne sajmove knjiga i izložbe. „Čitalačka značka" spada u red najznačajnijih aktivnosti i programa namenjenih deci. Odvija se u školama, a cilj joj je da afirmiše stvaralaštvo jednog ili više dečjih pisaca. U vreme trajanja „Čitalačke značke", koju Biblioteka realizuje već dvadeset i sedam godina, deca čitaju dela odabranog pisca, ali i drugih pisaca po svom izboru i vode čitalačke dnevnike. Najuspešniji čitalački dnevnici se nagrađuju.

 

Kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom je „Pesnička štafeta". Već 37 godina ona se odvija u pedesetak škola na području svih srednjobanatskih opština, uključujući opštinu Titel. Domaćin „Štafete" uvek je jedan od poznatih dečjih pesnika čiju knjigu Biblioteka objavljuje specijalno za tu priliku. U okviru izdavačke delatnosti biblioteka je objavila preko 400 naslova u tiražu od 500.000 primeraka. Izdavačka delatnost je organizovana u okviru nekoliko edicija. U okviru izdavačkog programa Biblioteke izlazi i časopis za kulturu, umetnost i društvena pitanja „Ulaznica" čiji se prvi broj pojavio 1967. godine, a do sada je izašlo 223 broja. Prosečno izlazi pet brojeva godišnje. U poslednjih sedamnaest godina ustaljena je praksa da jedan broj bude posvećen literarnom konkursu koji časopis raspisuje za neobjavljenu pesmu, priču i esej. Konkurs časopisa „Ulaznica" tokom godina postao je jedan od značajnijih literarnih konkursa u Srbiji na koji svake godine pristiže veliki broj radova iz zemlje i regiona. Jedan broj časopisa „Ulaznica" tokom godine posvećuje se delu Todora Manojlovića.

 

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin" osnovala je 1991. godine Fond „Todor Manojlović". Fond je osnovan sa ciljem da istražuje, objavljuje i afirmiše dela Todora Manojlovića, kao i da podstiče književno stvaralaštvo uopšte. Do sada je objavljeno devet knjiga Izabranih dela Todora Manojlovića, kao i šest knjiga u biblioteci „Susreti". Fond je ustanovio specijalnu nagradu „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet" koja se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti. Do sada je dodeljeno 19 nagrada a objavljeno je 17 knjiga u okviru biblioteke „Feniks".

 

Kontakt

Zrenjanin, Trg slobode 2

tel.: +381 23 566 210 fax: +381 23 530 744

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.zrbiblio.org

izlozbeni salon istorijski arhivIstorijski arhiv Zrenjanin je ustanova kulture od regionalnog značaja koja se bavi zaštitom, prikupljanjem, sređivanjem, obradom i čuvanjem arhivske građe. Arhiv, takođe, omogućuje dostupnost arhivskih dokumenata u naučno - istraživačke, privatnopravne i javnopravne svrhe. Zbog vredne arhivske građe, knjiga, novina i časopisa, te zbog njegove kulturno prosvetne, izložbene i izdavačke delatnosti Istorijski arhiv Zrenjanin ima značajno mesto u kulturnom životu naše sredine.

 

Zrenjaninski istorijski arhiv je počeo sa radom 1. avgusta 1947. godine, po odluci Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine autonomne pokrajine Vojvodine, pod imenom Arhivsko središte broj 4 u Zrenjaninu. Teritorijalna nadležnost obuhvatala je grad Zrenjanin i srezove: Begejski, Tamiški i Jašatomićki.

Prvi upravnik bio je Timotej Tima Rajić, bogoslov i pravnik, gradski veliki beležnik, član Istorijskog društva u Novom Sadu i vodeći arhivski stručnjak svoga vremena u Vojvodini. Današnji naziv Arhiv nosi od 1965. godine.

 

enterijer izlozbenog salona istorijski arhivZa uspešan rad Arhiv je 2007. godine nagrađen prestižnom nagradom Zlatni arhiv koja se dodeljuje najuspešnijim arhivima u Republici Srbiji. Delatnost zaštite arhivske građe i registraturskog materijala obavlja u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, za grad Zrenjanin, opštine Novi Bečej, Nova Crnja, Žitište i Sečanj. Zaštita arhivske građe i registraturskog materijala van Arhiva vrši se u preko 2.000 registratura. Arhiv Vojvodine je matični arhiv koji ima nadležnost kontrole rada Istorijskog arhiva Zrenjanin. Prostorije Arhiva nalaze se u levom krilu zrenjaninske Gradske kuće. Građa se čuva u depoima površine 584m2, u zgradi Gradske kuće i adaptiranom, izmeštenom depo - prostoru. Od 2007. godine Arhiv poseduje i reprezentativan izložbeni salon u kojem se postavljaju izložbe, koje priređuje Arhiv iz građe svojih bogatih fondova i zbirki, ali i ugošćuju izložbe drugih Arhiva, institucija i pojedinaca. U Arhivu se čuva 720 fondova i zbirki sa preko 4.000 metara arhivske građe nastale u periodu od 1765. do 2006. godine. Na osnovu izvršene kategorizacije 1998. god. 67 fondova (1765-1956) je proglašeno kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a 66 fondova (1769-1970) od velikog značaja. Iz građe je izdvojeno 116 rariteta koji se čuvaju u posebnim uslovima. Dokumenti su pisani na latinskom, nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku. Za značajnije fondove su izrađena naučno–informativna sredstva – analitički inventari, imenski i geografski registri. Pored ovih informativnih sredstava postoji i Vodič kroz arhivske fondove koji omogućuje istraživačima lakše snalaženje i pronalaženje dokumenata. Arhiv je opremljen računarima, skenerima i fotoaparatima uz pomoć kojih se vrši digitalizacija arhivske građe, radi lakše dostupnosti korisnicima. Mikrofilmovanje i digitalizacija se obavlja od 2003. godine. Najčešće se koristi arhivska građa Magistrata grada Velikog Bečkereka 1769-1918, na mađarskom jeziku, Gradskog poglavarstva Petrovgrad 1918-1941, na srpskom jeziku, Zbirka crkvenih matičnih knjiga 1746-1895, Zbirka karata i planova 1752-1992, Zbirka povelja 1769-1847.

 

novootvorena citaonica istorijski arhivArhiv ima i biblioteku sa oko 15.000 knjiga i 3.000 godišnja časopisa i novina. Knjige su iz oblasti istorije, geografije, prava, filozofije, etnologije, medicine, umetnosti itd, na hebrejskom, latinskom, starogrčkom, rumunskom, slovačkom, češkom, slovačkom, češkom, engleskom, francuskom, ruskom mađarskom, nemačkom i srpskom jeziku. Najstarija knjiga datira iz 1576. godine na latinskom jeziku. Neki časopisi i novine su sačuvani u kontinuitetu od 1851. godine i čuvaju se u posebnim uslovima.

 

Istorijski arhiv Zrenjanin je dobio na upravljanje i Biblioteku - legat dr Nebojše Popova u kojem ima oko 6.000 knjiga, pretežno iz oblasti društvenih nauka ali i književnosti. Sve ove knjige kao i arhivska građa mogu se koristiti u čitaonici Arhiva.

 

Izdavačka delatnost Arhiva je skromna. Do sada je objavljeno 12 svezaka stručnog časopisa Arhivska građa i 23 monografske publikacije. Kulturno prosvetna delatnost Arhiva odvija se putem predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola, tematskih izložbi, predstavljanjem knjiga. Godišnje Arhiv i izložbeni salon Arhiva poseti preko 3.000 posetilaca.

 

Kontakt

Istorijski arhiv

Zrenjanin Trg Slobode 10

Tel: +381 23 564 322

Izložbeni salon:

Narodnog fronta 5,

tel: +381 23 234 977

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.arhivzrenjanin.org.rs

kulturni centar zrenjaninKulturni centar Zrenjanina je ustanova kulture koja svoje programske aktivnosti organizuje, realizuje i stvara kulturne sadržaje u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, izložbenih, dečjih, tribinskih i multimedijalnih programa. Kulturni centar Zrenjanina veoma ambiciozno pristupa stvaranju svog identiteta i imidža.

Jedinstvenost i prepoznatljivost u odnosu na druge ustanove kulture, realizacija velikog broja kvalitetnih programa, aktivnosti, projekata, festivala i sajamskih manifestacija, njegova su prepoznatljivost. Inicirao je izradu Lokalnog akcionog plana za mlade i učestvovao u formiranju Kulturne mreže Vojvodine.

 

Strana 1 od 2

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME