Specijalni rezervat prirode "Carska bara"

carska bara 001carska bara 002Nacionalna i međunarodna klasifikacija:

Prva zaštita: 1955.g, Specijalni rezervat prirode I kategorije IUCN Category IV, Staništa i druga upravljana područja; EMERALD mreža staništa i vrsta, Ramsar, IBA, IPA; 10 savršenih mesta Republike Srbije

Rezervat se nalazi na 55 km od Beograda, 60 km od Novog Sada, 14 km od Zrenjanina (prema Beogradu). Sportski aerodrom „Ečka" udaljen je od Rezervata 6 km. Pristup Rezervatu je moguć autobusom, automobilom, biciklom i brodom, postoji i redovna autobuska linija Zrenjanin- Belo Blato (via RG „Ečka").

 

Prirodna bogatstva

SRP "Carska bara" obuhvata ostatak nekadašnjeg glavnog područja duž gornjeg toka reke Begej, sa očuvanim i raznovrsnim orografskim i hidrografskim ritskim oblicima i pojavama. Predstavlja kompleks - mozaik barsko močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništima mnogih endemskih, subendemskih, reliktnih vrsta panonskog prostora. Prirodne vrednosti Rezervata visoko su ocenjene zbog postojanja oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje, a od posebnog značaja su i ribnjačka jezera koja se nalaze između dva entiteta zaštićenog područja.

 

carska bara 003carska bara 004Veličina zaštićenog područja (u ha):

4726 ha ukupno, odnosno 2 prostorne celine: Mužljanski rit površine 2062 ha i Carska bara (Stari Begej sa vlažnim područjem, Botoški, Farkaždinski i Mali rit - Fidričkia), površine 2664 ha.

Režimi zaštite:

I stepen: 670ha (14,18%) II stepen: 1919ha (40,41%) III stepen: 2146ha (45,41%).

 

Područje Rezervata ima bogato kulturno istorijsko nasleđe. U prošlosti istorijat područja se usko vezuje za naselje Ečka. Od kraja XVIII veka ključni uticaj na razvoj i korišćenje celog područja, imala je vlastelinska porodica Lazar, koja je u tom periodu sagradila Kaštel "Ečka". U neposrednoj blizini Rezervata se nalaze crkve različitih veroispovesti - Protestanska, Katolička i Pravoslavna crkva u Ečki koja datira iz 1711. godine. Ova crkva je najstarija u ovom podneblju a posebnost ovog zdanja je dobro očuvani drveni toranj.

 

Lokalne zajednice - naselja u neposrednoj blizini Rezervata su multinacionalne zajednice sa bogatom tradicijom i kulturno istorijskim nasleđem. Takođe su na ovom prostoru interesantna nepokretna kulturna dobra, arheološka nalazišta i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu. U granicama Rezervata je ribarsko područje „Mali Begej" namenjeno za sportsko-rekreativni ribolov, a na RG „Ečka"AD (van Rezervata) nalazi se prirodno jezero „Joca" namenjeno za ekskluzivni sportski ribolov sa mogućnošću iznajmljivanja čamaca na vesla.

 

Kontakt

+381 23 884 025, +381 23 884 645

 

carska bara 005Turistička ponuda

Zaštićeno područje pruža mogućnost za celodnevne posete

Akcenat turističke ponude je stavljen na višečasovni izlet brodom, vožnju biciklima na nasipu a za ljubitelje akivnog odmora omogućena je šetanja stazama duž živopisnog krajolika. Na poseban zahtev posetilaca organizuju se letovi motornim zmajem i lakim avionom.

Organizuju se stručne i edukativne ture za đake i studente po rezervacijama. Teme su prevashodno vezane za ekologiju sa akcentom na barsko močvarne ekosisteme.

Postoje i posebni programi posmatranja ptica/ divljači, sa vidikovca i foto čeka- osmatračnica, na određenim lokacijama.

 

Od objekata turistima na raspolaganju su: Prirodnjačka kuća, turistički brod, vidikovac na Carskoj bari, staza zdravlja i izletište sa informativnim tablama, igralište na izletištu, učionica u prirodi. Informacije se mogu dobiti na telefon: 023/884-025, 884-645.

Promotivni materijal i mape su dostupni posetiocima u Prirodnjačkoj kući, na recepciji hotela "Sibila" i na izletištu Rezervata. Materijal je dostupan i na Engleskom jeziku. Prirodnjačka kuća je locirana na ulazu u Rezervat, telefoni: 023 884-025, 884-645: radno vreme je usklađeno sa posetama. Zaposleni se koriste engleskim jezikom. Izletište Rezervata je polazna tačka za obilazak zaštićenog područja, a sve informacije se mogu dobiti u Prirodnjačkoj kući i na recepciji hotela "Sibila".

Suveniri se mogu kupiti u Prirodnjačkoj kući i u objektu na izletištu Rezervata, a lokalni proizvodi, u lokalnim zajednicama okolnih naselja. Zvanični cenovnik i turističku ponudu možete naći na zvaničnom sajtu Upravljača SRP „Carska bara" www.carskabara.rs

 

carska bara 006carska bara 007Opis rute

Obilazak Rezervata turističkim brodom kapaciteta 50 putnika, sa izlaskom na vidikovac Carska bara sa vodičem, traje oko 2h. Staza zdravlja je šumskog karaktera dužine oko 4km do vidikovca (u oba pravca oko 8km), obilazak uz pratnju vodiča traje oko 2h. Postoji mogućnost kombinacije obilaska Rezervata u jednom pravcu brodom, a u povratku Stazom zdravlja (po želji).

 

Celodnevni program posmatranja ptica (birdwatching), u manjim grupama, uz stručnog vodiča na određenim lokalitetima, osmatračnica – foto čeka. Moguće je iznajmiti kanu/ čamac na vesla, kao i motorni čamac sa vodičem, (max. 6 osoba). Poseta Prirodnjačkoj kući sa postavkom prepariranih eksponata autohtonih vrsta i projekcijom filma i spota o prirodnim bogatstvima SRP „Carska bara". Sezona obuhvata period april – novembar.

Za stazu zdravlja koja je šumskog karaktera potrebna je terensko-sportska obuća.

Trajanje organizovanog obilaska brodom ili Stazom zdravlja je 2h, s tim da se može boraviti ceo dan (07-20h). Vreme potrebno za posetu Prirodnjačkoj kući je oko 30 min. Početna tačka obilaska Rezervata je izletište, a krajnja je vidikovac na Carskoj bari, udaljen oko 4km. Cela ruta je obeležena putokazima i informativnim tablama.

 

Hotel „Sibila" na svega 50m od Rezervata, raspolaže restoranom koji na meniju ima specijaliteti od ribe, divljači i internacionalna jela. Piće, sladoled, kafa, se poslužuju i na izletištu Rezervata.

Ribarsko gazdinstvo „Ečka" je proizvođač poznatog brenda zdrave hrane „Ečanskog šarana". Ribarsko gazdinstvo „Ečka"AD, ima svoje lovište, organizuje lov i smeštaj lovaca u hotelu „Sibila", pored hotela postoje boksovi za lovačke pse. Smeštajni kapacitet hotela je 34 ležaja u 17 soba.

 

Kontakt

+381 23 884 646


restoran trofej zrenjanin 001Restoran ,,Trofej"

Restoran ,,Trofej" Na samo 15 km od centa grada Zrenjanina, na vratima prirodnog rezervata"Carska bara" u okviru kompleksa restorana TROFEJ, posluje I Banatsko etno selo "Tiganjica" .Sagradjeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo.

Dočarava posetiocima Banat,način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari.

 

Restoranska sala banatske kuće raspolaže salom kapaciteta od 70 mesta.Ovde možete probati banatske specijalitete(spremljene na način na koji su ih naše bake spremale),izvrsnu i uvek svežu rečnu ribu,roštilj kao i veoma ukusna kuvana jela.

Banatska kuća trenutno raspolaže sa šest soba(tri dvokrevetne,jednim dvokrevetnim apartmanom,jednom jadnokrevetnom i jednom trokrevetnom sobom)koje su uredjene u etno stil,a upotpunosti prilagodjene potrebama današnjeg čoveka.Svaka soba poseduje kupatilo,klima uredjaj I lcd televizor.

 

kontakt

tel. +381 23 884 122, +381 64 175 82 96

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Belo Blato

Na obodu CARSKE BARE nalazi se selo Belo Blato, koje zbog svoje neobičnosti sve više privlači pažnju ljubitelja seoskog turizma i prirode. U sklopu osnovne škole otvorena je etno kuća edukativnog karaktera.

Salaš ,,Lujza"

Salaš „Lujza" u okviru poljoprivrednog gazdinstva porodice Toškov u Belom Blatu, pruža mogućnosti da turisti uživaju u prirodnom okruženju seoskog dvorišta i tradicionalnoj gastronomskoj ponudi.

Na samo 60 km udaljeni od Novog Sada i Beograda na obodu Carske bare nalazi se mali zeleni raj salaš "Lujza" u Belom Blatu. Mesto gde je vreme stalo. Mesto gde još uvek čarolija živi. Mesto gde se ne prodaju snovi nego se živi san...

 

Komentari   

0 #1 Milana Mima 26-07-2017 07:23
Postovani, hteli smo doci na foto safari tj na fotografisanje predela Carske bare ali citamo po raznim forumima da je rezervat ostao bez vode i ptica skoro pa i nema. Ako moze potvrda te informacije da se nebi cimali 120km a da nista ne vidimo tamo. Molim smao za tacnu informaciju ako je imate da ne bude mislimo da je ovako ili onako. Hvala puno i pozdrav od zelene ekipe iz Lazarevca.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME