Zrenjaninska izletišta

Reka Tisa

Reka Tisa predstavlja najveću pritoku Dunava, čija dužina toka iznosi 1.358 km a površina razvoda 157.186 m². Izvire u Ukrajini, u zapadnim Karpatima, nastaje spajanjem Crne i Bele Tise. Najveci deo toka pripada Mađarskoj, a kroz Srbiju, do ušća u Dunav kod Starog Slankamena protiče u dužini od 168 km, što obuhvata oko 17% njenog ukupnog toka.

 

Kod mesta Perlez u zrenjaninskoj opštini u Tisu se uliva Begej. Tisa delom čini zapadnu administrativnu granicu teritorije grada Zrenjanina. Privredno-turistički potencijali ove velike ravničarske reke uslovili su da se na njenim obalama izgradi veći broj pristaništa i područja namenjenih ribolovu i rekreaciji.

 

izletiste tisa zrenjanin 001Izletište Tisa

Na teritoriji grada Zrenjanin, kod Žabaljskog mosta, na 12km od Zrenjanina i 36km od Novog Sada (neposredno kraj magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad), nalazi se kamp-izletište na Tisi koje predstavlja pravu turističku oazu za kupače i turiste u letnjem periodu.

 

Uz kupalište sa talpom i bazenom za decu, nalaze se i 2 ugostiteljska objekta sa letnjim baštama. U okviru izletišta postavljeni su roštilji, uređeni su prostori za kampovanje, sportski tereni za košarku, odbojku i odbojku na pesku, dečije igralište...

 

reka begej zrenjaninReka Begej

Reka Begej izvire u karpatskom području Rumunije i protiče Banatom kao leva pritoka Tise. Nastaje stapanjem tri manja rečna vodotoka - Beregso, Njarad i Jer. Uliva se u reku Tisu kod naseljenog mesta Perlez. Reka je duga 254 km, od toga je 76 km u Srbiji. Od Temišvara do Zrenjanina, i dalje do ušća, pretvorena je u plovni, tzv. Begejski kanal. Stari Begejski kanal, kanalisano rečno korito, dug je 97 km, a novi 83 km (do Temišvara). Glavno pristanište plovnog Begeja je u gradu Zrenjaninu. Kroz Zrenjanin reka protiče u dužini toka od oko 13 kilometara.

 

 

Regulacijom reke u periodu 1970-1985.godine, njegov tok je skraćen, a meandar oko naselja "Mala Amerika" pretvoren je u tri jezera, namenjena rekreaciji, sportu i ribolovu. Iako danas u znatnoj meri zagađen industrijom, Begej je, u pravom smislu reči, gradskareka, a svakako, najprepoznatljivija odrednica Zrenjanina jeste upravo – grad na Begeju.

 

izletiste tisa zrenjanin 003SRC ,,MOTEL – ŠUMICA''

Lociranje na severoistočnoj gradskoj periferiji, u delu grada "Šumica", oko 3,5 km od centra Zrenjanina, na prostoru nekadašnjeg poluostrva, a sada ostrva oko kog protiče kanalisana reka Begej i deo njegovog nekadašnjeg toka. Prilaz ostrvu omogućen je nasipom, a tokom sezone zabranjen je pristup motornim vozilima.

Sadržaji na izletištu prilagođeni su porodičnom boravku, a posebne mogućnosti nude se sportistima i rekreativcima – izgrađeno je nekoliko teniskih terena, potom igrališta za košarku, odbojku i odbojku na pesku, trim-staza, igralište za fudbal i dečja igrališta.

 

kupaliste peskara zrenjaninKupalište Peskara

Gradsko kupalište Peskara nastalo je na delu jednog od tri jezera formirana nakon dugogodišnje eksploatacije peska, a zbog prirodno čiste vode i atraktivne lokacije, dugi niz godina građani ga koriste za kupanje i rekreaciju.

Locirano je u južnom delu grada Zrenjanina na samom rubu naselja Mužlja, na svega nekoliko kilometara od centra.

 

Plansko uređenje prostora oko jezera otpočelo je pre nekoliko godina i privedeno je nameni kao gradsko kupalište. Sadašnjem izgledu kupališta prethodili su obimni radovi na čišćenju dna jezera, uređenju obale, nasipanju peska, izgradnji komunalne infrastrukture, postavljanju aqua tobogana i drugih sadržaja čija svhra i namena su prilagođeni potrebama posetioca.

U planovima je i dalje uređenje i proširenje prostora, čime "Peskara" pretenduje da postane jedno od najatraktivnijih izletišta i kupališta u širem okruženju.

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME